Meridiaanit

Samaan tapaan kuin veri kulkee suonissa, virtaa myös Qi-energia pitkin omia kanaviaan, joita kutsutaan meridiaaneiksi. Qi:n käyttämät kanavat löydettiin Kiinassa yli 5000 vuotta sitten. Havainto johti Qi:n virtauksen tutkimiseen sekä hoitokeinojen kehittämiseen sen häiriötiloihin.klassinen kuva kid-meridiaanista

Meridiaanisysteemi koostuu 12 päämeridiaanista, jotka muodostavat kehon energiaverkoston raviten ja kontrolloiden kaikkia kehon toimintoja sekä liittäen kehon osat toiminnallisesti yhteen. Kukin näistä kanavista liittyy tiettyyn sisäelimeen tai funktionaaliseen toimintoon. Qi kulkee kehossa tietyissä 24 tunnin kelloon liittyvissä rytmeissä, aktiivisuuden vaihdellessa vuorokauden ajan mukaan meridiaanilta toiselle ja aktivoiden tiettyjä metabolisia ja fysiologisia prosesseja. 12 päämeridiaania ovat: Keuhko-, Paksusuoli-, Mahalaukku-, Perna-, Sydän-, Ohutsuoli-, Virtsarakko-, Munuais-, Pericardium-, Kolmoislämmittäjä-, Sappirakko- ja Maksameridiaanit. Kukin näistä meridiaanista liittyy siis tiettyyn elimeen, paitsi kolmoislämmittäjä, jonka toiminta liittyy Qi:n jakeluun kehon eri osiin sekä sisäelinten toiminnan säätelyyn.

Tietyissä kohdin meridiaanien kulkuväylillä Qi:n virtaus nousee lähemmäksi ihon pintaa. Näitä kohtia kutsutaan akupunktiopisteiksi. Niiden kautta pystytään vaikuttamaan meridiaanilla virtaavaan energiaan. Kullakin akupunktiopisteellä on oma luonteensa: Eräät niistä auttavat Qi:tä liikkumaan paremmin, toisista on yhteys suoraan sisäelimeen, joistain pisteistä voidaan vaikuttaa meridiaanin maa-, metalli-, vesi-, puu- tai tulilaatuihin. Jotkut pisteet auttavat luomaan yhteyden parimeridiaaniin tai kontrolloimaan liiallista meridiaania. Se mitä hoidossa on tarve tehdä, saadaan selville tunnustelemalla kunkin meridiaanin pulssit. Esimerkiksi huonosti liikkuva energia koetaan kipuna ja se tuntuu pulssissa kireytenä. Tällöin kyseisen meridiaanin energiaa tulee liikuttaa sopivien akupunktiopisteiden kautta neuloilla.

Sikiönkehityksen aikana meridiaanit alkavat muodostumaan sisältä ulospäin. Ensimmäisinä kehittyvät meridiaanit ovatkin niin sanottuja syviä meridiaaneja, joita on yhteensä kahdeksan. Ne ovat vastuussa elämän pitkistä sykleistä ja hormonitoiminnan kausista, esimerkiksi puberteetista ja menopaussista. Ne kantavat myös mukanaan tiettyjä perinnöllisiä ominaisuuksia ja sairauksien mahdollisuuksia. Syvät meridiaanit säätelevät osaltaan kehon Yiniä ja Yangia, autonomista hermostoa sekä auttavat päämeridiaaneja Qi:n ja veren jakelussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s