Sydän ja siihen liittyvät patologiat

shaoyin-heart-meridian-of-hand

Kiinalainen lääketiede näkee Sydämen (Xin) tietoisuuden tyyssijana. Se on yhteydessä kaikkiin muihin elimiin ja säätelee niiden toimintaa. Sydän on keisari muiden elinten ollessa virkamiehiä.

Sydämen energia näkyy silmien kirkkaudessa ja kasvojen ihossa. Se hallitsee tulta, verta ja verisuonia. Se avautuu kieleen ja säätelee puhetta.

Käyn tässä läpi muutamia yleisempiä Sydämeen liittyviä patologioita ja niihin liittyviä energioita akupunktiohoitojen kannalta. Meridiaaneilla vallitsevien energioiden tasapaino on tässäkin tietysti ydinkysymys ja tasapainoon liittyy useampi eri meridiaani.

Verenpaine liittyy aina Maksan energiaan, koska se on vastuussa vapaasta liikkeessä kehossa ja hallitsee lihaksia (suurten valtimoiden lihasten kimmosyyt toimivat paineen tasaajina). Maksan energia liittyy myös stressiin ja siksipä stressillä on suuri vaikutus verenpaineeseen. Mikäli on ongelmia enemmän systolisen paineen kanssa, liittyy tämä Munuaisten energiaan kun taas diastolinen paine liittyy Pernan energiaan. Jos verenpaine on perinnöllistä, liittyy siihen myös syvä kanava Chong Mai.

Kolesteroli liittyy Maksan liialliseen Maa -laatuun. Jos liiallinen kolesteroli ja veren lipidit kertyvät valtimoiden seinämiin kerroksiksi, joissa antioksidantit eivät pääse ehkäisemään tulehdusreaktiota, syntyy herkästi suonen sisäseinämänpuoleisia repeämiä, jolloin paikalle saapuu edelleen uusia soluja (esim verihiutaleet) paikkaamaan repeämää. On syntynyt ns rasvakovettumistauti (ateroskleroosi). Valtimot ahtautuvat ja veren kulku suonessa häiriintyy johtaen kenties sepelvaltimotautiin tai aivoverenkierron häiriöihin.

Mahdollisesti edelleen kehittyvässä valtimonkovettumistaudissa (arterioskleroosi) valtimoiden seinämät paksuuntuvat ja niiden kimmoisuus vähenee (syinä ateroskleroosi ja/tai pitkään jatkunut korkea verenpaine).

Kiinalaisen lääketieteen mukaan nämä valtimosairaudet liittyvät ensinnäkin kolesterolin kautta liialliseen Maksan Maa-energiaan (vääränlainen ruokavalio ja synnynnäinen alttius) sekä myöhemmin kompostoituvan kuumuuden kautta Maksan energian kovenemiseen (Metalli -energia). Korkeaa kolesterolia hoidettaessa pyritään siis tukemaan Maksaa ja poistamaan liiallista Maa -laatua. Jos tulehdusta ja kovettumista on jo tapahtunut, hoidetaan ensin liiallista Metalli -laatua.

Rytmihäiriöt voivat olla säännöllisiä, jolloin ongelma on sydämen sisäisen johtoratajärjestelmän häiriöissä. Tällöin on kyseessä Pernan energia.

Mikäli rytmihäiriöt ovat epäsäännöllisiä, on kyse pikimminkin Vagus -hermon ja/tai sinussolmukkeen häiriöstä, joihin liittyy Munuais -energia.

Eteisvärinässä sydämen eteiskammiot eivät supistu säännöllisesti, vaan värisevät. Sähköimpulssit kulkeutuvat sattumanvaraisesti kammioiden puolelle ja aiheuttavat epäsäännöllistä ja epätasaista sykettä. Eteisvärinässä on kyse Munuaisten ja Sydämen energioista. Hoidoissa käytetään myös sydämen alueen paikallispisteitä.

Kammiovärinä on rytmihäiriöistä vaarallisin. Sen hoito on sähköinen rytminsiirto (defibrillaatio).

Pyydän huomioimaan, että tähän kirjaamani kiinalaisen lääketieteen näkemykset ovat klassisen akupunktion hoitokäytäntöjen mukaisia. Kaikissa sydänongelmiin liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä lääkäriin ja noudattaa määrättyä lääkitystä.
Fyysisiä oireita, jotka saattavat liittyä Sydän -energian ongelmiin ovat hengenahdistus, kylmä tunne rinnassa ja raajoissa, sydämentykytykset, kylmä hiki, kyvyttömyys puhua, olkapään alueen kivut, muistiongelmat ja uniongelmat
Psyykkiset epätasapainotilat ovat ilon tunteen menettäminen, masennus, pelko, ahdistus, hysteria, arvaamaton käyttäytyminen, ääripäistä toiseen vaihtelevat tunteet, ikävyys, mustasukkaisuus ja murhe

Tasapainotilassa on vallalla seuraavat tunteet: Rauhallisuus, lempeys, henkinen tasapaino, rakkaus, rehellisyys, optimismi, emotionaalinen ja henkinen kasvu, eheyden tunne, elämänilo, ajatusten ja aistimusten oikeanlainen kontrolli, omatunto ja viisaus.

Artikkelin kuva: http://old.tcmwiki.com/wiki/shaoyin-heart-meridian-of-hand

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s