Pulssianalyysi

Kiinalaiseen lääketieteeseen sisältyy joitain diagnosoinnin tapoja, jotka ovat hyvin erilaisia länsimaisen lääketieteen diagnosointiin verrattuna. Kiinalaisen lääketieteen harjoittaja saattaa esimerkiksi pyytää sinua näyttämään kielesi, joka kertoo elimistösi senhetkisestä tilasta, mutta myös ottaa pulssin, joka on hyvin herkkä mittari kertomaan kehon epätasapainoista.

Klassisessa akupunktiossa pulssidiagnostiikka on erityisen tärkeässä osassa. Yhdessä haastattelun ja muiden asiakkaasta tehtyjen havaintojen kanssa se muodostaa sen energeettisen kuvan henkilön energioiden tilasta, jota sitten lähdetään tasapainottamaan.

Pulssidiagnostiikka on mainittu parin tuhannen vuoden takaisissa kiinalaisen lääketieteen perusteoksissa, kuten NeiJing’issä. Pulssidiagnostiikan hyvä oppiminen kestää vuosia ja tulisi olla keskeisessä roolissa akupunktion opiskeluun liittyvässä harjoittelussa.

Mitä pulssista sitten tunnustellaan? Pulssin mittaaminen, joka yleisesti käsitetään ”pulssin ottamiseksi”, on kiinalaisen lääketieteen kannalta vain pieni osa koko informaatiosta, joka pulssista ilmenee. Pulssin hitaus tai nopeus kertoo tiettyjä asioita, joita seurataan myös länsimaisessa lääketieteessä. Usein kestävyysurheilijoilla on matala leposyke, mutta harvalyöntisyyttä tavataan myös joissain sydänsairauksissa. Nopea pulssi saattaa johtua sympaattisen hermoston ylitilasta, joka puolestaan johtuu esimerkiksi stressistä ja jännityksestä, ylikunnosta tai elimistön immuunipuolustuksen aktiivisuudesta (esim. kuume) Myös anemian yhteydessä pulssi saattaa olla nopeampi, koska elimistö yrittää kierrättää vähähappista verta elimistössä nopeammin. Kilpirauhasen liikatoiminnassa syke on nopea ja vajaatoiminnassa hidas. Epätasainen pulssi saattaa olla merkki eteisvärinästä (ks kirjoitukseni Sydän ja siihen liittyvät patologiat https://klassinenakupunktio.com/category/elimet/)

Tämän kirjoituksen päätarkoitus on kuitenkin esitellä ns. meridiaanipulssien eri laadut, jotka tunnustellaan rannevaltimosta. Se löytyy peukalon puolella rannetta (ks kuva), ja pulssi siitä on yleensä helposti tunnusteltavissa. Rannevaltimo on kiinalaisen lääketieteen pulssidiagnostiikassa jaettu alueisiin sekä leveys- että syvyyssuunnassa, ja eri pulssipositiot tarjoavat tietoa eri meridiaaneihin liittyen. Pulsseista löytyvät sekä kaksitoista päämeridiaania sekä ns. syvät tai extra -meridiaanit. Kuvassa on esitelty päämeridiaanien positiot. Yang -pulssit ovat ylimpinä, ja tuntuvat painettaessa sormella vain sen verran, että syke tuntuu. Niiden alla ovat Yin -pulssit ja kaikkein syvimmällä, ”lähes luussa kiinni”, sijaitsevat extrameridiaanien pulssit. Pulssi otetaan yhdellä sormella tunnustellen ja pulssin oton tarkoitus on määrittää pulssin laatu.

Pulssi voi olla laadultaan vähäinen tai liiallinen. Tämä indikoi Qi:n määrää kyseisellä meridiaanilla. Se voi olla myös valheellisen täysi, jolloin pulssi on iso, mutta keskeltä tyhjän tuntuinen.

Jokaisella meridiaanilla on omanlaatuisensa pulssi tasapainotilassa. Esimerkiksi Yin -pulssien tasapainoisia laatuja voidaan määritellä seuraavasti:

Maksapulssi on kiinteä, mutta kimmoisa. Puu -laatu tuo siihen kiinteyttä ja joustavuutta ja Maa -laatu pehmeyttä.

Sydänpulssi on kuin helminauha. Kaksinkertainen Tuli -laatu tuo siihen kohottavaa, iloista energiaa.

Perikardium -pulssin reunat tuntuvat kovahkoilta, mutta sisusta pehmeältä. Siihen vaikuttavat Tuli- ja Maa -laadut.

Pernapulssissa on Maa -laadun tuomaa pehmeyttä päällä, mutta sisältä löytyy Tulen tuoma liekki.

Keuhkopulssin pinnassa on Metallisuutta, mutta se on sisältä kevyt ja laajentuva (Puu).

Munuaispulssi on kuin veteen uppoava kivi. Sen sisältämät laadut tulevat Vesi- ja Metallielementeiltä.

Harvalla ihmisellä on täydelliset pulssit. Useimmin tuntuvia pulssikuvia ovat esimerkiksi stressin tai päänsäryn aiheuttamat epätasapainotilat Sappirakko- ja Maksapulsseissa, väsymyksestä johtuva epätasapaino Keuhkopulssissa tai selkä- ja niskakipujen aiheuttama kiristykset Virtsarakko- tai Ohutsuolimeridiaanilla.

Epätasapainolla tarkoitetaan, että pulssi on yli- tai alitilassa tai, että siinä on väärä hallitseva laatu.

Akupunktiohoitaja voi kuvailla pulsseja esimerkiksi seuraavasti:

Virtsarakon pulssi on kireä. Se saattaa tarkoittaa kipua Virtsarakkomeridiaanilla (pää, niska, selkä, jalkojen takaosat). Epäily tarkistetaan asiakkaalta kysymällä.

Maksan pulssissa tuntuu tulinen kärki. Asiakkaalla saattaa olla tulehdus kehossa.

Sappirakon pulssi on ylitilassa ja kireä. Se voi olla merkki akuutista stressistä tai kivuista Sappirakkomeridiaanilla.

Hoitotilanteessa kaikki pulssit käydään läpi yksi kerrallaan tai ryhmittäin. Neulojen laiton jälkeen pulssit alkavat yleensä heti muuttumaan. Loppuarvio pulsseista tehdään neulahoidon jälkeen, jolloin ero on yleensä selkeästi havaittavissa.

Kokeile pulssia itse: Tunnustele Mahalaukkupulssiasi ennen ruokailua, jolloin mahalaukku on tyhjä, sekä 20 minuuttia ruokailun jälkeen. Tunnetko eroa pulssissa?

Mahalaukkupulssin sijainti: Aseta vasemman käden keskisormesi ensin oikean käden ranteen sisäpuolen ranneviivojen kohdalle peukalon puolella (paikka, josta ranne taittuu). Siinä pitäisi tuntua pulssi (kiinalaisen lääketieteen Paksusuolipulssi). Liu’uta sormea sen leveyden verran kyynärtaipeeseen päin, jolloin tulet värttinäluun pään kohdalle (ks kuva). Pinnallisin pulssi siinä kohtaa on Mahalaukkupulssi. Paina sormea sen verran, että pulssi tuntuu, mutta ei syvemmälle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s