Raskauspahoinvointi

Äitiysneuvolassa tulisi tarjota akupunktiohoitoja. Useat raskauden aikaiset vaivat, ja näistä erityisesti raskauspahoinvointi, ovat yleensä hoidettavissa akupunktiolla.Yli puolet raskaana olevista naisista kärsii raskauspahoinvoinnista ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Osalla naisista pahoinvointi jatkuu tämänkin jälkeen aina toisen raskauskolmanneksen loppuun. Joillakin odottavilla äideillä se saattaa jatkua koko raskauden ajan loppuen vasta synnytykseen.

Oireina raskauspahoinvoinnissa voi olla lievää kuvotusta, mutta myös vakavampaa pahoinvointia sekä oksentelua. Oireet tulevat yleensä aamulla, mutta voivat esiintyä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Erittäin pahasta raskauspahoinvoinnista käytetään nimeä hyperemesis gravidarum ja se vaatii sairaalahoitoa mm. vaikean nestehukan vuoksi. Pahoinvoinnin syytä ei varmasti tiedetä, mutta siihen uskotaan vaikuttavan useiden eri tekijöiden. Selkein yhteys on hCG-hormoniin, jota erittyy raskaana olevan naisen istukasta. Sen pitoisuus veressä on suurimmillaan siihen aikaan raskaudesta, jolloin raskauspahoinvointikin on yleisintä. Kaksosia odottavilla äideillä hCG-hormonin eritys on suurempaa ja raskauspahoinvointikin on heillä yleisempää.

Myös estrogeenin eritys lisääntyy raskauden aikana. Se herkistää hajuaistia, jolloin raskauden aikana monet tuoksut saattavat aiheuttaa huonovointisuutta. Estrogeeni vaikuttaa myös hidastaen ruoansulatuksen peristalttista liikettä ja myös tällä voi olla pahoinvointia lisäävä vaikutus.

Raskauspahoinvointia saattavat lisäksi lisätä alhainen verensokeri, kohonnut vatsahappojen määrä, stressi ja väsymys.

Akupunktiolla raskauspahoinvointia hoidettaessa oireet lähtevät yleensä nopeasti lievenemään ja 1-4 hoitokerralla saadaankin aikaan selviä tuloksia. Hoitoja kannattaa ottaa kerran viikossa. Joskus oireet ovat niin pahoja, että tarvitaan säännöllisiä hoitoja noin viikolle 20.

Akupunktiohoidot ovat yksilöllisiä ja myös muita vaivoja voidaan hoitaa samalla. Tarkoituksena on kokonaisvaltainen tasapainottaminen, jolloin myös olo palautuu hyväksi. Neuloja hoidoissa käytetään tyypillisesti 1-5 kpl per hoito.

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta raskauspahoinvointi liittyy energian vääränlaiseen nousuun Mahalaukkukanavalla. Raskauden alkaessa Chong Mai -niminen syvä kanava vastaa alkion, ja myöhemmin sikiön energeettisestä ravitsemisesta. Aktivoituneen kanavan eri kulkusuunta Mahalaukkukanavan kanssa aiheuttaa tilapäistä häiriötä oksentelun ja kuvottavan olon muodossa.

Kokemuksen kautta on huomattu, että tulevan äidin kannattaa suosia kuvotus-kausina hiilihydraattipitoista ruokavaliota:

– Vatsan tyhjenemistä kannattaa välttää. Yölläkin kannattaa pitää evästä yöpöydällä mahdollisia heräämisiä ja verensokerin alentumisia varten. Syödä kannattaa myös aamulla sängyssä heti jotain pientä.

– Vaalea leipä, voileipäkeksit, riisikakut ym. nopeasti verensokeria nostavat välipalat saattavat pelastaa pahoinvoinnilta.

– Päivän mittaan kannattaa syödä kuusi pientä ateriaa kolmen suuren sijaan. Proteiinia kannattaa syödä aina silloin kun olo antaa periksi. Vihanneksia, hedelmiä ja täysviljaa olisi myös hyvä syödä silloin kun se on mahdollista.

– Juo tarpeeksi. Kokeile sitruunavettä!- Muiden raskausajan vitamiinien lisäksi erityisen tärkeä pahoinvointia torjumaan on B6-vitamiini.

– Rasvassa paistetut ja voimakkaasti maustetut ruoat lisäävät yleensä pahoinvointia.

– Kevyt liikunta helpottaa oloa.

Lue raskauspahoinvoinnin akupunktiohoitokokemuksia täältä.

Asiaan liittyvää:

Raskauspahoinvointisivusto http://lopujo.fi/

Treatment of Hyperemesis Gravidarum https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410506/

Acupressure and morning sickness https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1291710/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s