Kiinalainen kello, osa II

Tietyt elimet ja niihin liittyvät meridiaanit ovat aktiivisimmillaan noin kahden tunnin jaksoissa. Lääketiede tutkii parhaillaan asiaa kiivaasti, jotta lääkkeiden vaikutus voidaan maksimoida kehon omien aktiivisuusaikojen rytmiin (hormonieritys, solujen jakautumisajat, kehon lämpötila, hermoston aktiivisuus jne.).

Kerron tässä kiinalaisen lääketieteen näkemyksen siitä, miten elinten omat rytmit vaikuttavat ihmiseen. Käyttämällä hyväksi tietoa elinten ja niihin liittyvien meridiaanien aktiivisuusajoista, voi itse kukin parantaa elämänlaatua tekemällä parempaa yhteistyötä kehonsa kanssa.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että puolet vuorokaudesta, klo 3 aamuyöstä klo 3:een iltapäivällä, elimistömme keskittyy ruoansulatus- ja eliminaatiotehtäviin.

Kello kolmen jälkeen iltapäivällä kello kolmeen yöllä elimistömme tekee enemmän korjaustehtäviä ja puhdistusta.

Kun yksi elin on energian huippukohdassaan, sen vastakkaisen elimen (12 tunnin vaihe-erolla) energia on alhaisimmillaan. Otetaan esimerkiksi maksa ja ohutsuoli, joiden aktiivisuusajat ovat vastakkaiset. Ohutsuoli imeyttää ruokaa parhaiten päivällä ja maksa tekee puhdistyötä tehokkaimmin yöllä. Syömällä myöhään illalla raskaan aterian tulee rasittaneeksi ohutsuolen energiaa ja häirinneeksi maksan puhdistustehtävää.

Tässä on kiinalaisen lääketieteen lista eri elinten ja meridiaanien toiminnasta läpi vuorokauden. Merkillepantavaa on, että paitsi fyysisistä, myös psyykkisistä syistä saattaa kehittyä (fyysisiä) oireita (kuten herääminen tai pahoinvointi) tiettyyn aikaan.

Klo 3-5 Keuhkot
Keuhkot puhdistuvat. Oireena saattaa olla yskää, jolloin olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, mikä elintavoissa aiheuttaa liman muodostusta tai myrkkyjen kerääntymistä.
Tämä aika liittyy surun tunteeseen.

Klo 5-7 Paksusuoli
Aika nousta ylös. Lämpimän veden juonti auttaa paksusuolen tyhjenemiseen. Jos tunnet itsesi huonovointiseksi tähän aikaan, veden juonti on erityisen tärkeää. Jätä kahvi vähemmälle, se kuivattaa.
Varhainen aamu liittyy syyllisyyden tunteeseen.

Klo 7-9 Mahalaukku
Aamupalan aika. Mahalaukku on valmis ottamaan vastaan runsaan aamiaisen. Ajoitus sopii iltapäivällä aktivoituvan Ohutsuolen energiaan, jolloin ravinto-aineet imeytyvät parhaiten. Oireet klo 7-9 aamulla saattavat johtua siitä, että olet aiheuttanut mahalaukulle shokin liian kylmällä ruoalla tai juomalla. Inkivääritee helpottaa vatsan oireita.
Inho ja epätoivo ovat tämän ajan epätasapainon tunteita.

Klo 9-11 Perna ja haima
Mahalaukku siirtää ruokaa pohjukaissuoleen, jossa haimasta erittyvät entsyymit jatkavat sulatustyötä. Perna jakaa eri makujen energian muille elimille. Hiilihydraattien energiaa on käytössä ja pernan energia auttaa työhön keskittymistä.
Negatiivisia tunteita ovat liiallinen huolehtiminen ja alhainen itsetunto.

Klo 11-13 Sydän
Lounasaika. Päivän toiseksi tärkein ateria tulisi olla ravitseva, tasapainoinen ja mieluiten hyvässä seurassa nautittu. Sen jälkeen on hyvä tehdä pieni kävelylenkki ja juoda kuppi teetä, ehkä ottaa myös pienet nokoset. Aamupalan ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon.
Synkkyyden tunne saattaa painaa sydäntä.

Klo 13-15 Ohutsuoli
Pidemmän imeytymisajan vaativat ravintoaineet (proteiinit) imeytyvät. Jos tässä vaiheessa on ruoansulatushäiriöitä, kipua ja turvotusta, on luultavasti kyse ohutsuolen ongelmista. Vuotavasta suolesta aiheutuvia ongelmia voi ehkäistä ja hoitaa luuliemellä, joka sisältää suolen seinämää hoitavaa glutamiinia.
Hyvää aikaa työnteolle.
Voi esiintyä tunteita liittyen luopumiseen tai turvattomuuteen.

Klo 15-17 Virtsarakko
Iltapäivä sopii työnteolle ja opiskelulle. Virtsarakkomeridiaani kulkee koko kehon pituudelta ja tuo energiaa ja verta aivoille. Veden juonti on tärkeätä, koska virtsarakko poistaa kehon myrkkyjä virtsan kautta.
Negatiivisia tunteita ovat ärsyyntyminen ja arkuus.

Klo 17-19 Munuaiset
Mineraalitasapainon säätely kuuluu munuaisten tehtäviin, joka kiinalaisen lääketieteen mukaan liittyy tärkeän ”essenssin” säilyttämiseen. Päivällinen on hyvä nauttia tähän aikaan, kenties viinilasillisen kanssa, mikä aktivoi veren virtausta. Myös pieni kävelylenkki tai venyttely on hyödyllistä.
Jos kärsit väsymyksestä tyypillisesti juuri tähän aikaan, pyri kohtuullistamaan elämäntapasi siten, että vuorokausirytmi olisi tasapainoinen, ruoka ravitsevaa sekä liikunta säännöllistä, mutta ei liian rasittavaa.
Pelko on Munuaisten tunne.

Klo 19-21 Sydämenhallitsija
Ravintoaineiden imeytyminen solutasolla verenvirtauksen myötä. Nyt ei ole enää hyvä tehdä työtä, vaan tavata ystäviä ja viettää sosiaalista elämää.
Kyvyttömyys ilmaista tunteita.

Klo 21-23 Kolmoislämmittäjä
Hormonitoiminnan, entsyymijärjestelmän ja homeostaasin elvytysaikaa. Rauhoittumisen aikaa, esimerkiksi lukeminen sopii myöhäisiltaan – ja sitten nukkumaan!
Toivottomuuden tunne.

Klo 23-01 Sappirakko
Kudosten puhdistusta. Prosessoidut ja rasvaiset ruoat lisäävät kuormitusta. Tähän aikaan on tärkeätä olla unessa, jotta pystyy varastoimaan energiaa seuraavan päivän tarpeita varten.
Katkeruus ja kauna.

Klo 01-03 Maksa
Veren ja tunteiden puhdistamisen aikaa. Stressaantuneen ihmisen yleisin heräämisaika yöllä. Myös veren suuret myrkkymäärät, kuten alkoholi, saattavat herättää tähän aikaan.
Maksa liittyy kaikkiin tunteisiin, mutta erityisesti vihaan.

Daily course of the 12 meridians

Heille, jotka ovat kiinnostuneet tutkimuksesta tämän kiehtovan asian suhteen, voin suositella oheisia linkkejä:

Sirkaadisen kellon häiriöt lisäävät suolen vuotamistaipumusta sekä muita suolistoon liittyviä patologioita.http://www.wellnessresources.com/health/articles/disrupted_gut_clocks_linked_with_ibs_gerd_obesity_and_other_gi_concerns/ erittäin mielenkiintoinen artikkeli, miten sisäinen kello vaikuttaa ruoansulatuskanavan hyvinvointiin.

Sirkaadisen rytmin häiriöt ollaan liitetty lihavuuteen ja syövän syntymiseen http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-08945-4_14

Vatsassa on venymiseen reagoiva hermotus, jonka herkkyys liittyy sirkaadiseen kelloon. Ruoanotolle suotuisaan aikaan tämä hermotus hälyttää myöhemmin vatsan täyttymisestä kuin esimerkiksi yöllä, jolloin vatsa tuntuu täyttyvän ruoasta nopeammin hermotuksen herkkyyden lisäännyttyä. http://www.medicaldaily.com/stomach-clock-tells-us-how-much-eat-throughout-day-nerves-our-stomachs-limit-food-intake-specific

Mutaatiot sirkaadista rytmiä säätelevissä geeneissä hiirillä johtivat epätyypillisiin syömisaikoihin ja lihomiseen.http://www.salk.edu/news/pressrelease_details.php?press_id=2028 Saman linkin takaa löytyy myös sirkaadista kelloa selittävä video.

Glukoosin käytön säätelystä ja lihomisesta väärän rytmin vaikutuksesta http://cen.acs.org/articles/90/i23/Picking-Apart-Circadian-Clock.html

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kiinalainen kello, osa II

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s