Viisi elementtiä

4d6f8fba712448a07f94eef5172266ab

Kuva: Chinese Medicine Living

Viisi elementtiä on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistä. Vaikka puhutaankin elementeistä, jotka ensi silmäyksellä voidaan mieltää toisistaan erillisiksi, on käsitteen taustalla pikemminkin liike ja muutos. Voidaankin puhua myös viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto, ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa Yin ja Yang vaihtuvat toisikseen, ja jossa päämääränä on tasapaino.

Eri elementit yhdistyvät tiettyihin konkreettisiin asioihin tai tiloihin ihmisessä ja luonnossa. Kulloinkin vallalla olevan elementin voi siis havaita omilla aisteillaan ja se on kuultavissa myös pulssissa.

Puuelementti: Puu on luova ja innovatiivinen. Se edustaa visualisoinnin energiaa, luomista, seikkailua, päämäärien asettamista ja eteenpäinmenoa. Se voi olla taipuisa kuin paju tai kova kuin tammi. Puuelementti yhdistetään kevääseen, tuuleen, vihreään väriin, syntymään, aamuun, itään ja tahdonvoimaan. Puu-elimiä ovat Maksa ja Sappirakko. Puun maku on hapan, tunne viha ja turhautuminen, kudos lihakset ja jänteet sekä aistinelin silmät.

Tulielementti: Tuli tuo energiaa, kuumuutta, innostusta ja kukoistusta. Tuli on miellyttävää kun se lämmittää, mutta tuhoavaa kun se on liian polttavaa. Se liittyy kesään, kuumuuteen, punaiseen väriin, iloon, nauruun, keskipäivään, etelään, vitaalisuuteen ja kasvuun. Tuli-elimiä ovat Sydän, Ohutsuoli, Pericardium (sydänpussi) ja Kolmoislämmittäjä (ei elin, vaan funktio). Tulen maku on karvas, tunne ilo, hysteria ja mania, kudos verisuonet sekä aistinelin kieli.

Maaelementti: Maa tuo vakautta. Sen energia on hedelmällistä, vaalivaa ja turvallista. Maa on kärsivällinen, oikeudenmukainen ja rehellinen, mutta se voi olla vaativa. Se on tasapainoinen, pyöreä ja vastaa loppukesää ja keskustaa. Sen väri on keltainen ja maku makea. Se liitttyy ravitsemiseen, itsetutkiskeluun ja kotiin. Maa –elimiä ovat Mahalaukku ja Perna/Haima. Maan tunne on ajattelu ja asioiden vatvominen, kudos liha sekä aistineli suu.

Metallielementti: Metalli edustaa arvoja, periaatteita ja liiketoimintaa. Se kehottaa irtipäästämään siitä, mikä on ollut hyödytöntä ja mitä emme voi pitää. Se voi olla myös terävä miekka tai veitsi, väkivaltainen ja tuhoisa. Se liittyy rakenteeseen, kommunikaatioon, valkoiseen tai harmaaseen väriin, iltapäivään, länteen, sadonkorjuuseen, saamiseen ja luopumiseen. Metalli –elimet ovat Keuhkot ja Paksusuoli. Metallin maku on pistävä, tunne suru, kudos iho ja ihokarvat sekä aistinelin nenä.

Vesielementti: Vesi on elämän lähde. Se on pehmeää kuin tihkusade tai väkivaltaista kuin tulvavesi. Se voi muuttaa muotoaan ja pitäytyä piilevänä energiana talven yli, kunnes keväällä taas virtaa valtoimenaan.Vesi liittyy kehon nesteisiin, kylmyyteen, talveen, yöhön, siniseen väriin ja pohjoiseen. Vesi –elimet ovat Munuaiset ja Virtsarakko. Veden maku on suolainen, tunne pelko, kudos luu ja luuydin sekä aistinelin korvat.

Meissä jokaisessa on kaikkia viiden elementin energiaa. Kuitenkin se, mikä elementti hallitsee on yksilöllistä ja vaihtelee jonkin verran elämänvaiheen mukaan. Esimerkiksi lapsissa on enemmän puu- energiaa kuin vanhemmissa ihmisissä ja toisaalta esimerkiksi kesäaika liittyy enemmän tuleen kun talvi taas veteen.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Viisi elementtiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s