Kivun hoito akupunktiolla

Kipu on valitettavan yleinen seuralaisemme. Kipu saattaa johtua joko kehon tai psyykkeen traumasta, kehon tai psyykkeen pitkäaikaisesta stressistä, tulehduksesta, autoimmuunisairaudesta, verenkiertohäiriöstä, kulumasta tai prolapseista, rakenteellisista poikkeavuuksista, muista kudosvaurioista, jopa hormoniepätasapainosta. Akuutti kipu alkaa äkillisesti esimerkiksi jonkin trauman, kuten katkenneen luun tai revähtäneen lihaksen, seurauksena. Tulehduksesta johtuvan kivun muodostumiseen menee hiukan enemmän aikaa. Kroonisesta kivusta puhutaan kun kipu jää, vaikka kudoksen olisi pitänyt jo parantua.

Kivun tarkoitus on suojella elimistöä. Se saa aikaan suojarefleksejä, jolloin vedämme esimerkiksi nopeasti kätemme kuumasta liekistä. Se myös välittää tiedon sisäelinten tilasta, jolloin osaamme hankkiutua hoitoon kivun tunteen johdosta. Kipu, johon ei löydy syytä tai johon fyysiset hoidot eivät tehoa, saattavat johtua kokemastamme mielen stressistä tai traumasta. Tällöin paras hoito on tunnistaa tunne ja hoitaa sitä.

Minulta pyydettiin tätä kipukirjoitusta kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta, joten katsotaanpa, mitä voimme kivulle tehdä klassisella akupunktiolla.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kipu tarkoittaa energiankulun salpautumista meridiaanilla. Joki (=meridiaani), jonka tulisi virrata vapaasti, onkin jostain syystä tukkeutunut tai kuivunut ja energia (=qi) ei pääse virtaamaan. Tukos aiheuttaa painetta ja/tai kipua ja joen alajuoksu jää ilman ravitsevaa energiaa. Keho on hälytystilassa, joten autamme sitä neuloilla. Hoidon voi tehdä lukuisilla eri metodeilla.

Akuutissa kivussa riittää usein qi’n liikuttaminen meridiaanilla. Silloin voidaan tehdä vaikkapa niin sanottu push-and-pull hoito, jossa qi’tä ”työnnetään” meridiaanin ääripisteestä ja ”vedetään” toisesta ääripisteestä. Tämä saattaa yksistään riittää patoutuman purkamiseen, jolloin qi pääsee jälleen liikkumaan vapaasti ja kipu tietysti myös katoaa.

Mikäli kipu on kroonistunut, on myös hoidon tehottava syvemmällä tasolla. Tällöin käytetään usein qi:n liikuttamisen lisäksi ns. divergent pisteitä, jotka ohjaavat hoidon syvemmälle.  Samalla on hyvä vahvistaa heikkoja energioita, koska energiatukos ja –puute ovat saattaneet heikentää meridiaaneja. Heikko energia on syy siihen, että tilanne on kroonistunut.

Jos on kyseessä esimerkiksi välilevyn pullistuma tai muu rangan alueen vika tai kipu, käytetään vielä syvempiä meridiaaneja, joita kutsumme ekstroiksi. Nämä meridiaanit kehittyvät aikaisessa sikiönkehityksen vaiheessa ja vastaavat syvien rakenteiden energiasta ja toimivat tietynlaisina qi’n varastoina. Hoidossa ne avataan kahdella vastakkaisissa raajoissa sijaitsevilla pisteillä sekä yhdistetään toisen syvän meridiaanin kanssa tasapainotusta varten. Tällöin energiat tasaantuvat kuin putkella toisiinsa yhdistetyissä vesisäiliöissä (olettaen, että toinen säiliö on täysi) ja energia pääsee hoidettavallakin meridiaanilla virtaamaan kunnolla.

Mainittakoon, että qi liikuttaa kehossa verta ja muita nesteitä. Siksi qi’n liike on niin tärkeä paranemisen kannalta. Kipu- ja trauma-alueelle saadaan ravinteita ja aineenvaihdunta lähtee kunnolla toimimaan. Tämä on paranemisen edellytys.

Meridiaanien verkosto on kehossa kattava. Lisäksi yksittäiset meridiaanit ovat aina tietyissä suhteissa toisiinsa. Tätäkin voidaan käyttää hyväksi kipua hoidettaessa. Kipukohtaa hoidetaan silloin tasapainottavan meridiaanin kautta, jolla yleensä saadaan aikaiseksi nopea kivun lievitys.

Stressi vaikuttaa kehoon kuten fyysinen kuormitus. On havaittu, että aivan kuin liiallinen harjoittelu, myös liialliset tunteet aiheuttavat maitohapon kertymistä lihaksiin. Tämä aiheuttaa tunnetusti kipua. Tunneperäinen kipu ilmenee yleensä yläselässä ja hartioissa sekä saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Tällöin akupunktiolla tulee hoitaa fyysisten oireiden lisäksi myös mieltä sekä mahdollisuuksien mukaan ohjata asiakkaalle stressin hallintaa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s