Syksy

11893879_901989603181952_817074281465778730_o

Kiinalaisen lääketieteen mukaan syksyä hallitsee metallielementti, joka liittyy mm järjestykseen, kommunikaatioon ja rajojen asettamiseen.  Kesällä, jota hallitsee tulielementti, olimme enemmän tekemisissä ulkoisten asioiden kanssa, kuten matkustelu ja ulkoilu. Syksy sen sijaan on aikaa, jolloin järjestämme aikataulumme talvikautta varten ja myös mielemme siirtyy enemmän sisäisiin asioihin.

Syksyllä ilmojen viiletessä on tärkeätä paitsi pukeutua sään mukaisesti, myös lisätä lämpimän ruoan osuutta ruokavaliossa.  Erityisesti kylmien maitotuotteiden nauttiminen lisää elimistössä limaa, joka on vahingollista pernan ja keuhkojen energioille. Kohtuullinen määrä kirpeitä makuja, kuten sipulit, inkivääri, piparjuuri ja sinappi sen sijaan ovat hyväksi syksyllä.

Oikeaan unirytmiin pääseminen on tärkeä asia syksyn tullen. Päivien lyhentyessä meidän tulisi mennä nukkumaan aikaisemmin kuin kesällä ja herätä ”kukonlaulun” aikaan.

Hengitysharjoitukset ja Qi Gong ovat omiaan vahvistamaan vitaliteettia ja valmistamaan kehoa ja mieltä tulevaan yin-aikaan.

Jos kuulut niihin ihmisiin, joille siirtymä kesästä syksyyn on vaikea, mainitse siitä akupunktiohoitajallesi. Neuloilla hän voi tuoda sinut tasapainoiseen syksyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s