Kesä

chase-erika-pochybova-johnsonKuva: Erika Pochybova-Johnson

Kesä edustaa ulospäin suuntautumista, liikettä ja aktiviteettia. Sen laatu on kaikista vuodenajoista Yangisin ja sen elementti on Tuli. Elämä ja energia ovat huipussaan. Kiinalaisessa lääketieteessä kesä liittyy Sydän- ja Ohutsuolen energioihin. Niiden väri on punainen ja tunne ilo.

Kesää on odotettu kauan. Vihdoin ilma on lämmin ja aurinko paistaa. Mieliala nousee auringonsäteiden mukana yhä korkeammalle ja tekee mieli olla ulkona koko päivä. Kasvit kasvavat kohinalla, ihmiset ovat täynnä energiaa ja vitaliteetti on huipussaan. On Yang-energian nousun aika, mutta samalla pitää huolehtia siitä, että se ei kohoa liiallisuuksiin.

Aikainen herääminen kesäaamuun ja myöhäinen nukkumaanmeno antavat meille mahdollisuuden nauttia kesäpäivän valosta. Keskipäivän kuumimpaan aikaan voi suoda itselleen hengähdyshetken ja viettää siestaa. Kesällä meidän tulisi tehdä päivittäiset askareemme ilolla, intohimolla ja nauraen. Tästä tiedämme, että sydämen energia on hyvässä tasapainossa.

Fyysisesti, kun olemme hyvin tasapainossa, sydämemme kuljettaa hapetettua verta läpi kehon kaikille soluille ja verenkierto varmistaa myös hyvän ruoan imeytymisen ohutsuolesta. Kiinalaisessa lääketieteessä tietoisuus liittyy Sydämeen ja Tuleen ja nyt on aika ravita sieluamme, panna merkille elämän potentiaalimme, löytää ilo kuumista kesäpäivistä ja lämpimistä kesäöistä.

Kun sydän on tasapainossa, mieli on tyyni ja nukumme syvästi ja heräämme levänneenä. Kun sydän on epätasapainossa, meiltä puuttuu ilo (joka ilmenee alakuloisuutena ja masennuksena) tai sitä on liikaa (mania tai hysteria). Muita sydämen epätasapainotiloja ilmaisevat hermostuneisuus, nukahtamisongelmat, sekaannus ja puheen ongelmat.

Pidättäydy vihasta, pysy tyynenä ja tasapainoisena, sillä viha luo liiallista kuumuutta.

Kesällä ei ole puutetta tuoreesta ruoasta. Koska on kyse Yangin maksimiajasta, tulee kiinnittää huomiota viilennykseen ja nesteytykseen. Yin-tyyppiset ruoat ovat tähän parhaita, koska ne tasapainottavat kuumuutta. Kesällä voi syödä runsaasti salaatteja ja ylipäätään tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joiden syöminen raakana on kaikkein viilentävintä. Syömällä kirpeitä ruokia karvaiden sijaan, auttaa keuhkojen toimintaa, jolla on tärkeä rooli hikoilumekanismin ylläpitäjänä. Mikäli kärsit vatsavaivoista ja ripulista, ruoansulatuselimistösi ei ehkä pysty kuitenkaan käsittelemään kaikkea ruokaa raakana, joten ainakin osa siitä on hyvä kypsentää kevyesti.

Tässä muutamia kesään sopivia ruoka-aineita: aprikoosi, cantaloupemeloni, vesimeloni, mansikat, tomaatit, persikka, kurkku, appelsiini, parsa, idut, parsakaali, maissi, valkoiset herkkusienet, pinaatti, kesäkurpitsa, vesikrassi, merilevä, mungpavut, korianteri, minttu, tilli ja kala.

Eläminen sopusoinnussa vuodenaikojen mukaan kuuluu olennaisena osana kiinalaisen lääketieteen viisauksiin. Se perustuu ylipäätään harmoniassa elämiseen ympäristön kanssa. Perusajatuksena on myös ennaltaehkäisy: Ruoka on lääkettä ja sitä voidaan käyttää lääkitsemään kehon vajavuustiloja, puhdistamaan sitä myrkyistä ja vapauttamaan ylitilasta. Omaksumalla perusperiaatteet syömisestä vuodenaikojen mukaan ja kiinnittämällä huomiota kulloinkin vallalla oleviin energioihin, voimme pysyä paremmin terveinä ja vahvoina, ravita mieltämme ja sieluamme sekä elää onnellista elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s