Heräätkö yöllä yhden ja kolmen välissä? Kiinalaisen lääketieteen mukaan se kertoo Maksaenergian epätasapainosta. Syynä voi olla esimerkiksi stressi, alkoholin tai lääkkeiden käyttö, tulehdustilat elimistössä, liiallinen liikunta jne.
Oletko todella väsynyt työpäivän jälkeen klo 17-19? Silloin Munuaisenergiasi saattaa olla heikko ja sinun tulisi huolehtia jaksamisestasi huomioiden säännöllinen päivärytmi, kunnon yöuni sekä ravitseva ruoka.
Maistuuko sinulle ruoka parhaiten aamulla? Tämä kertoo tasapainoisesta Mahalaukun energiasta, sillä aamupäivällä sen voima on parhaimmillaan sulattamaan ruokaa. Samaa asiaa sanoo kiinalainen sanonta: ”Syö aamulla kuin keisari, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin kerjäläinen ”.
Kiinalainen kello kertoo myös monta muuta asiaa ihmisen elimistön toiminnasta eri vuorokauden aikoina. Jos koet tiettyjä oireita aina samaan kellonaikaan, on siitä hyvä mainita akupunktiohoitajalle. Oireet eivät yleensä tarkoita, että itse elin olisi sairas, mikä sekin on tietysti joskus mahdollista, vaan että kyseisen elimen hallitseman meridiaanin energiaa tulisi vahvistaa tai tasapainottaa.
Yksi elin on aktiivinen kahden tunnin ajan. Tähän tulokseen ovat tulleet myös tutkijat lännessä. Puhutaan ns. sirkaadisesta rytmistä. Aiemmin siihen ajateltiin vaikuttavan ainoastaan aivojen säätely. Sittemmin on havaittu, että jokainen kehomme elin noudattaa omaa, erityistä rytmiään. Kun tietyn elimen kello lyö, aloittaa se niiden geeniryppäiden aktiivisuuden, jotka liittyvät ko elimen toimintaan. (lähde: https://presse.inserm.fr/en/the-biological-clock-sets-a-different-rhythm-for-each-organ/30595/)
Jos tutkittaisiin geeniemme aktiivisuutta eri vuodenaikoina, saattaisi sieltäkin löytyä mielenkiintoista tietoa elinten rytmeistä. Kiinalainen kello tikittää nimittäin myös läpi vuodenaikojen.