Naisen elämän syklit kiinalaisen lääketieteen mukaan

Kiinalainen lääketiede näkee naisen elämänvaiheet seitsemän vuoden ajanjaksoina, jotka syklisesti vaihtuvat noudattaen myös Viiden Elementin kehää. Kehittyminen lapsesta aikuiseksi sekä hormonaaliset muutokset ovat pääosin Munuais –energian vaikutuspiirissä. Munuaisten tärkein tehtävä kiinalaisen lääketieteen mukaan on varastoida Jing. Se on vanhemmiltamme saatu perusessenssi, joka tarjoaa kehon materiaalisen perustan (geneettisen perinnön) sekä on vastuussa kasvusta, kehityksestä ja lisääntymisestä.  Vahva Jing auttaa meitä selviytymään elämän haasteista, kuten torjumaan sairauksia, auttaa toipumaan elämän haasteista fyysisellä sekä psyykkisellä tasolla ja yleisesti pysymään vahvana. Jos Jing on heikko, voi se johtaa huonoon luiden kehitykseen, oppimisvaikeuksiin tai tarkkaavaisuushäiriöihin. Vanhempana heikko Jing saattaa aiheuttaa kuuroutta, osteoporoosia ja epäselvää ajattelukykyä. Jingiä ei voi lisätä, mutta siitä voi pitää hyvän huolen kohtuullisilla elintavoilla. Munuaisiin kuuluu kiinalaisen lääketieteen mukaan monta muutakin aspektia, joihin pystyy vaikuttamaan terveellisellä ruokavaliolla ja hoidoilla, kuten akupunktiolla.

fa77c75d5b3f9b7f479bb8a553dab6e6

Seitsemän vuoden sykli toteutuu kiinalaisen lääketieteen mukaan seuraavasti:

Seitsemän vuotiaana tytöllä on täydet munuaiset, hän saa pysyvät hampaat ja hänen hiuksensa ovat pitkät.

14 –vuotiaana tytön kuukautiset alkavat ja hänen on mahdollista saada lapsia.

21 –vuotiaana Munuaisten qi saavuttaa huippunsa, viisaudenhampaat kasvavat ja pituus on saavuttanut huippunsa.

28 –vuotiaana lihakset, jänteet ja luut ovat vahvat. Keho on vahvimmillaan.

35 –vuotiaana Munuaisten energia alkaa vähenemään. Ihoon syntyy pieniä ryppyjä ja energiataso alkaa laskemaan.

42 –vuotiaana kasvot alkavat kauttaaltaan kärsimään ja hiukset alkavat harmaantumaan.

49 –vuotiaana maallinen Tao loppuu. Tästä syystä muoto on ryppyinen eikä ole mahdollista saada lapsia.

Kiinalainen lääketiede pyrkii ensin ymmärtämään luonnon kiertokulkua ja sitten hyödyntämään sitä terveyden optimoimiseksi. Edellä kerrottujen naisen elämän eri vaiheisiin liittyy kolme tärkeää asiaa, joista huolen pitämällä pystytään välttämään Jing –essenssin liiallista menetystä ja optimoimaan terveys. Nämä kolme asiaa ovat: kuukautiset, synnytyksen jälkeinen aika sekä menopaussi. Kiinnittämällä huomiota näiden vaiheiden hyvään hoitamiseen – niistä käytetään nimitystä kultaiset mahdollisuudet – vältytään monelta ongelmalta myöhemmin. Seuraavassa on mainittu muutamia niistä hyvinkin yksityiskohtaisista ohjeista, joita näinä tärkeinä aikoina olisi hyvä noudattaa:

Kuukautiset

Kuukautiskierto ja kuukautisten aika kertovat paljonkin naisen yleisestä terveydestä. Terve kuukautiskierto edellyttää, että naisen Qi, Veri, Yin ja Yang ovat riittäviä ja tasapainossa. Lisäksi pitää olla Qi:n ja Veren oikea liike oikeaan aikaan. Kuukautiskiertoon liittyvä Jingin säästämiseksi tehtävä omahoito keskittyy kuukautiskierron seitsemään ensimmäiseen päivään (vuotopäivät ja pari sen jälkeistä päivää). Tällöin tulisi keskittyä Yinin ja Veren uudelleenrakentamiseen.

Tärkein omahoito on riittävä lepo. Kuukautisten aikaan kannattaa yöuniin varata yksi tunti enemmän. Pitää myös pysyä lämpimänä. Erityisesti alaselkä, alavatsa ja jalat tulisi suojata hyvin. Myöskään ei tulisi nauttia kylmiä ruokia ja juomia. Voimakkaita treenejä, kuten painonnostoa tai muuta fyysisesti hyvin rasittavaa liikuntaa tulisi välttää. Myös työntekoa tietokoneella tulisi vähentää kuukautisten aikana (kuluttaa Maksan Verta). Ylipäätään kuukautisten aikana pitäisi siis ottaa rauhallisemmin.

Ruokavalio-ohjeita kuukautiskierron alkupäiville neuvotaan seuraavasti: Kolme tärkeintä ruoka-ainetta, jotka lämmittävät, liikuttavat ja vahvistavat kuukautisten aikana ovat inkivääri, musta seesamsiemenöljy sekä riisiviini. Myös kananmunien käyttöä suositellaan, koska ne ravitsevat Verta ja Yiniä. Päivien yksi ja kaksi aikana tulisi syödä orgaanisesti tuotettua maksaa, jos veriarvot ovat huonot ja myöhemmin kanaa rakentamaan Qi:tä, Verta ja Yiniä. Kasvisruokavaliota noudattavien suositellaan käyttämään tänä aikana enemmän yrttejä, jotka rakentavat Verta ja Maksan sekä Munuaisten energiaa.

Synnytyksen jälkeinen aika

Raskaus ja synnytys saattavat verottaa melkoisesti äidin voimia. Verta ja energiaa on menetetty, jotka nyt olisi saatava hyvällä hoidolla takaisin. Kiinalaisen kulttuurin vaikutusalueella synnytyksen jälkeistä aikaa pidetään niin tärkeänä, että äidit jäävät usein viikoiksi erityisiin palvelutaloihin, joissa he saavat rauhassa palautua synnytyksestä. Aiemmin synnytyksen jälkeisen palautumisen takasivat tietysti tiiviit perheyhteisöt.

Länsimaisen yhteiskunnan tavat ovat kuitenkin hyvin erilaiset. Täälläkin tietysti kannattaa pyrkiä siihen, että  äiti saisi levätä kotiuduttuaan ehkä hyvinkin pian synnytyksen jälkeen sairaalasta. Jatkaen kiinalaisen lääketieteen neuvoja voimme todeta, että siinä suositellaan saman tyyppisiä hoitotoimenpiteitä kuin kuukautiskierron alussakin. Nyt tietysti veren menetys on ollut isompaa, joten aikaväli hoidossa tulisi olla myös pidempi. Keho tulisi siis pitää lämpimänä, koska se on Veren ja Qi:n menetyksen jälkeen herkempi kylmälle ja immuunipuolustus on heikentynyt. Ruoansulatus saattaa myös tilapäisesti olla heikompi. Unen tarve on isompaa. Ruoan tulisi olla lämmittävää ja vahvistavaa. Jälleen suositellaan inkivääriä, mustaa seesaminsiemenöljyä sekä riisiviiniä (alkoholitonta). Juomien pitäisi olla lämpimiä. Suositellaan syötäväksi orgaanisesti tuotettua maksaa ja munuaista sekä kanaa ja kananmunia. Vihanneksia ja hedelmiä syödään kohtuullisesti, mutta ei liikaa jos on kylmyysoireita. Vahvistavia yrttejä voi myös käyttää.

Hyvän hoidon synnytyksen jälkeen sanotaan ehkäisevän synnytyksen jälkeistä masennusta, prolapseja, nivelkipuja ja pysyvää libidon laskua synnytyksen jälkeen.

Menopaussi

Mikäli nainen on pitänyt huolta itsestään hyvin tullessaan menopaussiin, ei tässä vaiheessa yleensä tule näkyviin mitään isompia ongelmia.

Toisaalta, mikäli kuukautisten kanssa on ollut ongelmia ja synnytyksistä palautuminen on ollut vaikeata, saattaa myös menopaussin aikaan olla oireita. Jos nainen on synnyttäessään yli 35 vuotias tai lapsi on saatu aikaan hormonihoitojen avulla, tulisi synnytyksen jälkeiseen aikaan kiinnittää erityistä huomiota.

Jing -essenssin laskeminen ikääntyessä on vääjäämätöntä, joten Munuaisten energian hoitamiseen tulisi kiinnittää huomiota hyvän ruokavalion ja akupunktiohoitojen avulla. Kuluttava ja stressintäytteinen elämäntapa sekä yöllä valvominen nopeuttavat Jingin vähenemistä.

Hyviä palauttavia harjoituksia ovat esimerkiksi jooga ja qigong, jotka pitävät nivelet kunnossa ja parantavat verenkiertoa sekä meditaatio rentoutumiseen. Hyvä on myös tehdä jonkin verran painoharjoittelua sekä aerobista treeniä sydän- ja verenkiertoelimistöä harjoittamaan.

Fyysistä ja mentaalista työtä tulisi tasapainottaa tauoilla. Nukkumaan olisi optimaalisesti mentävä kymmeneen mennessä. Kosmeettisen akupunktion avulla voi vahvistaa elinvoimaa ja tasapainottaa hormoneja – kauneudenhoidon ohella. Kosmeettinen akupunktio suositellaan aloitettavaksi ennen menopaussia kun keholla on paremmin energiareservejä. Menopaussin jälkeen reservit ovat alempana ja myös kosmeettisen akupunktion hyödyt näkyvät hitaammin.

Proteiinipitoinen ruoka sekä tummanvihreät lehtivihannekset ruokkivat Verta ja Yiniä. Ne ovat myös hyväksi painonhallinnassa, joka tässä elämänvaiheessa on usein ajankohtaista. Muita hyviä ruokia ovat esimerkiksi luuliemi, mustat pavut, musta seesaminsiemenöljy, soijatuotteet, merilevä, mikrolevä, saksanpähkinät sekä muut pähkinät ja siemenet. Vältettäviä ruoka-aineita kuumuutta lisäävien ominaisuuksiensa vuoksi ovat alkoholi, kahvi, lampaanliha ja tuliset mausteet.

Monet naiset käyttävät akupunktiohoitoja tänä aikana esiintulevien tilojen tasapainottamiseen.

Kirjoitus perustuu osin artikkeliin The ‘Three Golden Opportunities’: Key Times Women Can Improve or Damage their Health, Journal of Chinese Medicine • Number 103 • October 2013

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s