Aivot, ajattelu – muisti ja muistaminen

Kiinalaisessa lääketieteessä aivojen funktio on ajattelu ja muistaminen, mutta sydäntä pidetään kuitenkin tietoisuuden ja mielen asuinsijana.

Munuaisten essenssi, Jing, tuottaa ”ytimen”, jota ovat luuydin, selkäydin sekä aivot. Mikäli Munuaisten essenssissä ilmenee vähyyttä, saattaa ihmisellä olla aivotoimintoihin liittyviä oireita.

AcupuncturePatient-725805-edited

Munuaisten, Sydämen ja Pernan energiat vaikuttavat ihmisen älykkyyteen ja muistiin. Pernan energia vaikuttaa lyhytaikaiseen muistiin, analyyttiseen ajatteluun ja keskittymiseen. Pernaa heikentää huoli ja huono ravinto. Munuaisten energia vaikuttaa asioiden säilyttämiseen muistissa. Se vaurioituu pelosta ja ikääntymismuutoksista. Sydän vastaa asioiden nostamisesta muistista. Dementiapotilailla on näkyvissä Munuaisten ja Sydämen energian samanaikainen heikentyminen. Aivojen terveyttä kannattaa yrittää ylläpitää elämäntavoilla, joihin kuuluvat terveellinen ravinto, riittävä uni ja liikunta, myrkkyjen välttäminen, henkinen harmonia ja ihmissuhteiden vaaliminen. Tarvittaessa voi käyttää tukena akupunktiota, yrttejä ja esimerkiksi qigong –liikuntaa.

Munuais- ja Du Mai- meridiaanit ovat yleensä kyseessä kun lapsella on aivojen kehittymiseen liittyviä ongelmia kuten oppimisen hidastumista tai motoristen taitojen puutteita.
Du Mai –meridiaani, joka on yksi sikiönkehityksen varhaisessa vaiheessa muodostuvista syvistä meridiaaneista, kulkee pään yli ja käsittää useita pisteitä, joilla voi vaikuttaa aivoihin ja neurologisiin toimintoihin ravitsemalla, stimuloimalla tai rauhoittamalla.

Akupunktiolla voidaankin näin ollen tasapainottaa aivoihin liittyviä toimintoja, jotka liittyvät muistiin, oppimiseen, kehitykseen, ikääntymiseen, traumoihin ja stressiin.

Esittelen vielä lopuksi muutamia aivojen toimintaa tukevia ruokia ja yrttejä:

Glutamiinihappo on tärkeä oppimiskyvylle ja muistille. Se toimii myös GABAn, eli aivojen hermovälitystä hillitsevän välittäjäaineen esiasteena. Sitä saa manteleista, leseistä ja makrillista.

Tauriini on välittäjäaine, joka parantaa aivojen keskittymiskyky- ja muistitoimintoja. Se on tärkeä stressin aikana. Sitä löytyy lohesta, makrillista ja ruijanpallaksesta.

Glysiini parantaa muistia ja kognitiota. Sitä on runsasproteiinisissa ruoissa, kuten kalassa, maidossa ja luiden gelatiinissa.

Lipoiinihappo on antioksidantti, joka parantaa muistia ja kognitiota. Parhaita lähteitä ovat luomunaudanliha ja vihreät lehtivihannekset.

Piidioksidi vahvistaa hermoja. Sitä löytyy kaurasta, kuten kaurahiutaleista tai -leseistä.

Sitruunamelissa parantaa muistia ja kognitiota.

Rosmariini stimuloi muistia.

Salvian, Oolongin ja kiinalaisen taatelin (Jujube) sanotaan puhdistavan aivoja sekä vahvistavan Sydäntä, Munuaisia ja Pernaa.

Itse voi myös hieroa päälakea, jolloin tulee stimuloineeksi monia päälaen akupunktiopisteitä. Yintang –piste kulmakarvojen välissä rauhoittaa mieltä ja selkeyttää ajatuksia. Myös nilkkojen ja ranteiden pyörittelyt vaikuttavat ns. Yuan –pisteisiin, jotka ovat yhteydessä sisäelimiin ja vaikuttavat sitä kautta myös aivoihin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s