Allergia

Allergia on yliherkkyyttä normaaleille ympäristötekijöille, kuten siitepölylle keväällä. Muita allergian aiheuttajia ovat esimerkiksi eläimet, pöly, viherkasvit ja laaja kirjo eri ruoka-aineita. Monet ovat herkistyneet tai allergisoituneet ihmisen aiheuttamille aineille, kuten keinotekoiset hajusteet, kemikaalit, lääkkeet ja home.
Yleensä allergeenit ovat proteiineja, joita vastaan keho kehittää immunologisen reaktion. Erona muihin yliherkkyyksiin on, että allergiassa syntyy aina immunoglobuliini E (IgE) –vasta-ainetta.

Ilmastonmuutos aikaistaa siitepölykautta ja lisää siitepölyä erittävien lajien määrää. Lepän ja pähkinäpensaan osalta siitepölyä on ilmassa jo helmi/maaliskuun vaihteessa. Koivun kukinta alkaa yleensä huhtikuun lopulla. Pujo kukkii nykyisin aiemmin kuin muutama vuosikymmen sitten ja uusia allergisoivia kasveja, kuten tuoksukki, hivuttautuu lähemmäs Suomea lähivuosikymmeninä. Siitepölyallergisten kannalta hankala aika tulee näin pitenemään.

Allergian oireita ovat vuotava nenä, punoittavat silmät, ihottumat, hengitysteiden turvotus, suolisto-oireet ja pahimmassa tapauksessa anafylaktinen shokki. Yksi reaktion aiheuttajista on välittäjäaine histamiini, joka saa verisuonet laajenemaan, limanerityksen lisääntymään sekä sileät lihakset supistumaan. Kiinalaisessa lääketieteessä nämä reaktiot liittyvä Maksan energiaan.

Allergisen henkilön immuunipuolustustusta tulee vahvistaa, jotta sen ylireagointia siitepölyyn tai muihin allergeeneihin saataisiin vähennettyä. Tehokkainta olisi aloittaa hoidot jo talvella, jolloin Maksan energiaa olisi aikaa vahvistaa.

Allergeeni on energeettisesti kylmä. Se saa Maksan ylireagoimaan ja tuottamaan kuuman vasteen, joka on tulehdus, kutina tai punoitus. Lisäksi Maksa saattaa olla niin heikko, että se ei pysty kontrolloimaan Maaenergiaa, jolloin syntyy myös vatsa- ja suolisto-oireita.

Kevät on myös Maksan omaa aikaa ja silloin heikkoudet tulevat paremmin esiin.

Allergian esiintyvyys on melko voimakkaasti periytyvää. Jos omalla kohdalla on niin, siitä on hyvä kertoa akupunktiohoitajalle. Tällöin nimittäin hoidetaan myös ns syvät kanavia, jotka liittyvät perinnöllisyyteen.

Jos allergia aiheuttaa anafylaksiaa, tulee ensi tilassa hakeutua lääkärin hoitoon. Tällöin ensiapuna on adrenaliini –pistos.

8966b04a69c250319c301a03b7c50032
Kuvassa ovat mm. kuusen, lepän ja vaahteran siitepölypallerot.

Tutkimuksia:
http://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/allergic-rhinitis.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s