Etäpisteiden käyttö kivun hoidossa

Miksi mammutin niskakipu helpottaa kun luolamiesten keihäät ovat osuneet sen takalistoon?

Hauskassa kuvassa on totuuden siemen. Yleensä tehokkaat kipuhoidot saadaan aikaan hoitamalla etäpisteiden kautta, joskin niskakipuun useimmiten käytetyt pisteet sijaitsevat hiukan alempana jaloissa tai käsissä :). Paikallisesti kipukohtaan voidaan asetella myös neuloja ohjaamaan energian liikkeitä.

Miten siis ns. distaali- eli etäpisteet toimivat?

Sekä käsistä että jaloista kulkee kuusi meridiaania yläkehon alueelle, puolet alhaalta ylös ja puolet ylhäältä alas. Raajojen etäosissa nämä meridiaanit kulkevat pinnallisesti ja sukeltavat kyynärpään ja polven alueella syvemmälle kulkiessaan kohti keskikehoa. Niinpä käsissä ja jaloissa sijaitsevat akupunktiopisteet ovat helposti neuloilla stimuloitavissa.

Meridiaanien päissä sijaitsevat pisteet, jotka liikuttavat tehokkaasti energiaa nimenomaan ns. lihas-jännekanavilla kun neulominen tehdään tähän soveltuvan tekniikan mukaisesti. Pidempikestoiset kipuvaivat ovat yleensä hiukan syvemmällä, ja näihin saatetaan käyttää myös kyynärpään ja polven tasolla olevia pisteitä, jotka ohjaavat energian ns. divergenttimeridiaaneille.

Kipuun liittyy aina virtauksen estyminen meridiaanilla. Se saattaa johtua esimerkiksi liian vähäisestä virtauksesta (vrt. joki). Tällöin ei riitä pelkkä liikkeen voimistaminen, vaan virran volyymiä pitää vahvistaa. Tämä saadaan kätevimmin tehtyä käyttämällä ns. antiikkipisteitä eli laatupisteitä, jotka sijaitsevat raajoissa. Tämä on erittäin tärkeää sen suhteen, että vaiva ei uusiutuisi.

Kipuihin voidaan vaikuttaa myös ns. heijastusalueiden kautta (vrt vyöhyketerapia) Tällöin hoito on myös kätevää tehdä raajojen kautta, jolloin esimerkiksi niskan heijastusaluetta jaloissa vastaa nilkan alue (myös muita alueita löytyy), jonka lähettyvillä olevat pisteet aristavat. Hoito tehdään eniten aristavien pisteiden kautta käyttäen hyväksi meridiaaniteorian tasapainottavia meridiaaneja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s