Päänsäryt ja migreenit

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta kipu tarkoittaa aina Qi:n eli energian virtauksen estymistä. Päänsärky voi johtua monesta eri syystä. Usein taustalla on kuitenkin Maksan tai Munuaisten energian heikkous tai stagnaatio. Niinpä akupunktio, sopiva ruoka (erityisesti mineraalien ja hivenaineiden saanti) ja stressin hallitseminen ovat tekijöitä, jotka hoitavat säryn syitä.

Migreenityyppinen päänsärky katsotaan klassisessa akupunktiossa johtuvan Sappirakon ja Maksan epätasapainosta. Jos kipua on silmien takana, on mukana Paksusuolienergia. Otsan alueen kipu sekä huonovointisuus ja oksentelu kertovat Mahalaukkuenergian epätasapainosta. Sydänenergia liittyy myös migreeniin, koska Sydän kontrolloi pään valtimoita.

Hypertensio-päänsäryssä viitataan verenpaineesta aiheutuneeseen oireeseen. Syytä pidetään kuitenkin joissain lähteissä kiistanalaisena. Meridiaanien mukaisesti sitä voidaan kuitenkin tasapainottaa: On kyse Virtsarakkko-Munuais-Maksa -päänsärystä.

Stressi- tai jännityspäänsäryssä kipu ilmenee useimmiten molemminpuolisesti ohimoilla ja otsalla. Oireet voivat tulla esimerkiksi niskahartiaseudun jännityksestä tai henkisestä kuormituksesta. Tähän liittyy ainakin Maksa- ja paikasta riippuen myös joko Virtsarakko-, Sappirakko-, Kolmoislämmittäjä- , Ohutsuoli- tai Paksusuolienergia.

Listaan voisi lisätä vielä hormonaalisen päänsäryn, joka johtuu alhaisesta estrogeenitasosta hormonikierron aikana. Sitä tasapainotetaan akupunktiolla Maksan ja Munuaisten energiaa tukemalla ja vahvistamalla tarvittaessa syviä meridiaaneja Chong Mai ja Ren Mai.

Otsalla ja silmien ympärillä ja takana olevat päänsäryt saattavat liittyä johonkin sopimattomaan ruoka-aineeseen ja liittyvät Maksan lisäksi Mahalaukkuun, Sappirakkoon, Kolmoislämmittäjään, Paksusuoleen tai Virtsarakkoon.

Poski- tai otsaonteloista johtuvat päänsäryt liittyvät Maksan lisäksi Mahalaukku- tai Virtsarakkoenergiaan, joskus syviin kanaviin.

Usein lääkitys pahentaa pitkällä tähtäimellä päänsärkyjä. Lääkityksen tuoma rasite Maksasta ja sen syvemmästä aspektista, Chong Maista, voidaan myös akupunktiolla tasapainottaa, jolloin energia pääsee vapaammin liikkumaan ja päästään eroon lääkkeiden aiheuttamista päänsäryistä.

Tarkempi analyysi tehdään klassisessa akupunktiossa aina ottamalla pulssi ja toteamalla energiaepätasapainot. Hoito tapahtuu muutamalla neulalla balanssoiden epätasapainot sekä raviten heikot energiat. Hoitoja otetaan alkuun 1-2 viikon välein ja sen jälkeen tarpeen mukaan.

Päänsäryn itsehoitoon voi kokeilla seuraavia yrttejä ja mausteita:

 • Inkivääri
  • Kiinalaisen lääketieteen suosittelema yrtti päänsärkyyn
  • Syö pieni määrä tuoretta inkivääriä tai hauduta siitä teetä
 • Korianterin siemenet
  • Ayuervedinen hoito poskionteloperäisiin päänsärkyihin
  • Laita siemenet kulhoon, kaada päälle kiehuva vesi, hengitä höyryä
 • Selleri
  • Alentaa verenpainetta ja vähentää ahdistuneisuuden tunnetta
  • Sisältää myös runsaasti kaliumia, josta monella päänsärkypotilaalla on puutetta
  • Voidaan käyttää esim. tuoremehuna
 • Yrttiteet
  • Piparminttu, viherminttu, kamomilla, ruusunmarja, sitruunamelissa tai Valeria (saattaa aiheuttaa unisuutta)
  • Cayenne –pippurin lisääminen teehen
 • Sitruuna ja suola
  • Purista puolikkaan sitruunan mehu lasilliseen vettä ja lisää hiukan hyvälaatuista suolaa
  • Himalajansuola ja puhdistamaton merisuola sisältävät magnesiumia ja kymmeniä muita hivenaineita, joita elimistösi tarvitsee
  • Suola lisää serotoniinin määrää veressä, mikä auttaa kipuun ja tulehdukseen
  • Sitruuna on hyväksi maksalle (hapan maku) ja siten myös kehon ph-tasapainolle

Käy tarkistuttamassa aina päänsärkysi syy lääkärillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s