Immuniteetti

Hyvän immuniteetin rakentamiseen Kiinalaisen lääketieteen mukaan kuuluvat erityisesti Keuhkot, Perna ja Munuaiset (kirjoitan tässä, kuten muissakin postauksissani kiinalaisen lääketieteen elimet isolla, koska ne kiinalaisessa lääketieteessä käsitetään laajemmaksi kokonaisuudeksi kuin pelkiksi elimiksi).

Keuhkot ja Perna osallistuvat ns. maallisen Qi:n, eli ilmasta ja ravinnosta saadun energian, muokkaamiseen ravitsevaksi- ja puolustusenergiaksi. Munuaiset sisältävät perityn, alkuperäisen energian, joka auttaa Wei Qi:n kierrättämisessä ja joka lopullisesti vaikuttaa maallisen Qi:n muuttumiseksi puolustus- ja ravitsevaksi energiaksi.

Wei Qi, eli puolustusenergia kiertää päivisin kehomme pintaosissa ja öisin sisäosissa. Se on vaikuttamassa siis siellä, missä puolustusta yleensä eniten tarvitaan. Siksipä vilustuminen tai lihaskrampin saaminen yöllä vedosta voi olla herkemmässä kuin päiväsaikaan.

Ulkoisen patogeenin (esim.mikrobin) hyökätessä aktivoituu ensin Keuhkojen puolustusenergia. Keuhkojen energiaan kuuluu ihon pinta, joka toimii ensisijaisena puolustuksenamme yhdessä keuhkojen kanssa. Mm. lämpötilan säätely ja ihon kosteutus toimivat Keuhkoenergian puolustuskeinoina.
Jos patogeeni pääsee Keuhkojen suojeleman pinnan sisäpuolelle, aktivoituvat muiden Yin-elimien puolustukset.

Maksaenergia on vuorossa seuraavana ja sen puolustuskeinot ovat esimerkiksi limakalvojen erittämä lima, johon mikrobit takertuvat sekä värekarvat, jotka ohjaavat mikrobeja esimerkiksi happamaan mahalaukkuun. Kudosten alhainen Ph muissakin osissa kehoa on osa Maksan puolustusta. Ns. synnynnäisen puolustuksen muut osat kuuluvat myös Maksan Wei Qi:n piiriin. Syöjäsolut kykenevät erottamaan tunkeilijat elimistön omista rakenteista ja tuhoamaan ei-toivotut vieraat. Tällöin syntyvä erite on tulehdussolujen, taudinaiheuttajien ja osin tuhoutuneen kudoksen aiheuttamaa.

Syöjäsolujen toimintaan ei kuitenkaan liity oppimista, vaan ne toimivat joka kerta samalla tavalla. Hankittu immuniteetti sen sijaan muokkautuu jatkuvasti. Se perustuu lymfosyyttien toimintaan. Kiinalaisen lääketieteen kautta katsomme sen Perna-energian toimintakenttään kuuluvaksi. Lymfosyytit tunnistavat erilaisia patogeenejä aiemman muistinsa perusteella ja spesifinen immunologinen reaktio käynnistyy nopeasti.

Munuaisenergia on astetta syvempi puolustuksen muoto. Kortisoli -hormonin erittyminen lisääntyy kun elimistö on puolustustilassa. Ajoittaiset piikit hormonin lisäyksessä ovat normaaleja, mutta jatkuva kehollisen (esim. tulehdus) tai myös mielen aiheuttama kortisolin tarve saa Munuaisenergian väsymään.

Kaikkein syvin puolustuksen muoto liittyy Sydänenergiaan. Se valvoo muita elimiä keisarin tavoin ja hallitsee tietoisuutta. Tietoisuuden menettäminen solutasolla tarkoittaa hallitsemattomuutta, joka voi ilmetä esimerkiksi syöpänä.

Keholla on siis monta puolustuslinjaa, joita kannattaa hoitaa jo ihmisen ollessa terve. Perinnöllisyys vaikuttaa, mutta elintavoilla kuten puhtaalla ruoalla ja hengitysilmalla on suuri rooli immuniteetin rakentamisessa. Pienetkin poikkeamat hyvinvoinnin alentumisessa kannattaa laittaa merkille ja tehdä ryhtiliike elintavoissa tai hakea tarvittaessa apua akupunktiosta tai muista kokonaisvaltaisista kehon ja mielen hoidoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s