Akupunktion vaikutuksesta ihmisen fysiologiaan on tehty monia tutkimuksia. Erityisen mielenkiintoisia ovat magneettikuvauksen avulla tehdyt tutkimukset, joissa akupunktiopisteiden stimulaation aiheuttama aktiivisuus voidaan suoraan nähdä aivokuvissa. Tutkimukset myös vahvistavat kiinalaisen lääketieteen teoriat pisteiden vaikuttavuudesta.
Kalifornian yliopistossa on funktionaalisella magneettikuvauksella todennettu jalan sivussa sijaitsevan Virtsarakkomeridiaanin pisteen – jolla hoidetaan mm näkökyvyn ongelmia – vaikuttavan näköaivokuorta aktivoivasti. Samalla tavoin on huomattu kuuloon vaikuttavien akupunktiopisteiden aktivoivan aivojen kuulo -alueita.
Birgminghamin naistensairaalassa on osoitettu, että ranteessa sijaitseva Pericardium -meridiaanin piste vaikuttaa aivoissa vestibulaariseen järjestelmään (joka koordinoi liikettä ja tasapainoa) ja se selittää esimerkiksi pisteen matkapahoinvointia hoitavan luonteen.
1970 -luvulta on tiedetty, että akupunktio vapauttaa elimistössä endorfiineja – elimistön omaa kipulääkettä. Myös serotoniinin – kehon oman masennuslääkkeen – vaikutuksesta akupunktion yhteydessä ollaan oltu pitkään tietoisia.
Kuitenkin hyvin paljon akupunktion fysiologisia vaikutusmekanismeja tulisi vielä tutkia, jotta saisimme paremman kuvan akupunktiohoidon vaikutuksesta kehossa. Esimerkiksi se, miten viesti stimuloidusta akupunktiopisteestä kulkee aivoihin, on edelleen kiistanalainen. Vanha teoria on, että viesti kulkisi hermoratoja pitkin. Nykyään on kuitenkin alettu tutkia yhä enemmän itse meridiaaneja ja onkin löydetty todisteita meridiaanien olemassaolosta elimiä ympäröivässä sidekudoksessa, verisuonissa ja lymfakudoksessa (Dr. Helene Langevin, University of Vermont College of Medicine ja Journal of the Korean Physical Society, Vo. 45, No. 5, November, pp. 1196-1198; Bonghan Duct and Acupuncture Meridian as Optical Channel of Biophoton; Kwaqn-Sup Soh).
Kuvaus- ja muiden tutkimusmenetelmien kehittyessä on aihetta odottaa yhä enenevässä määrin tutkimuksia akupunktion vaikuttavuudesta, mikäli aihe vain katsotaan tutkijoiden keskuudessa tarpeeksi mielenkiintoiseksi. Tutkimustietoja odotellessa voimme nauttia akupunktion tuloksista tänään ja huomenna luottaen vuosituhansia ihmisiä auttaneen lääketieteen oppeihin.
Yksi kommentti artikkeliin ”Miten akupunktio toimii”