Lapsettomuus ja raskauteen valmistautuminen

aquatic-beautiful-bloom-539694

Lapsettomuuden hoidossa akupunktiota voidaan käyttää itsenäisenä menetelmänä tai yhdessä länsimaisen lääketieteen hedelmöityshoitojen kanssa.

Heikentyneeseen hedelmällisyyteen on monia syitä, joista naisella tavallisimpia ovulaatiohäiriöt, munanjohdinvauriot ja endometrioosi sekä miehellä heikentynyt sperman laatu. Yleissairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja suolistotaudit saattavat huonossa tasapainossa heikentää hedelmällisyyttä. Ylipaino ja alipaino ovat merkittäviä tekijöitä erityisesti naisen osalta. Tupakointi sekä runsas alkoholinkäyttö heikentävät sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä. Stressi on tekijä, jolla tässäkin asiassa on merkittävä vaikutus.

Kiinalaisessa lääketieteessä painotetaan raskauteen valmistautumista tärkeänä osana koko lapsensaantiprosessia. Vanhempien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota terveyteensä jo useita kuukausia ennen hedelmöitystä. Munasolun ja sperman laatu ovat tietysti ensiarvoisen tärkeitä. Naisen on myöskin huomioitava, että hänellä on tarpeeksi voimia raskausaikaan, synnytykseen sekä sen jälkeiseen aikaan.

Naisen pitkäaikainen e-pillereiden käyttö on saattanut jättää jälkensä mineraali- ja vitamiinitasapainoon. Sinkki-, B6-, B12- ja C-vitamiini sekä foolihappotasot ovat saattaneet laskea. Onkin erityisen tärkeää saada näitä ruoasta tai tarvittaessa purkista. E-pillerit saattavat heikentää myös immuunitasapainoa, jolloin ruoka-aineallergioita voi esiintyä. Tämä puolestaan voi olla eräs tekijä esim. munanjohtimien tukkeutumiseen. Maksan kunto ja sen erittämät entsyymit ovat asioita, joihin e-pillereillä on saattanut olla myös vaikutusta.

Ruoan tulisikin olla – molemmilla osapuolilla – mahdollisimman ravitsevaa sekä myrkyistä vapaata. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää stressitason laskuun, jotta energian kierto (Maksan energia) olisi vapaata.

Naisen hormonaalisiin sykleihin kiinalaisessa lääketieteessä liittyvät ”syvät kanavat” kuten Ren Mai, Du Mai ja Chong Mai. Ne kaikki kulkevat kohdun alueelta ja liittyvät tärkeällä tavalla hormonitasapainoon, kuukautiskiertoon, Yin ja Yang –tasapainoon sekä vereen. Lisäksi Maksaenergia huolehtii veren vapaasta virtauksesta ja mm endometriumin kasvusta. Pernaenergia on tekemisissä munasarjojen sekä hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kanssa. Munuaisenergia vastaa perinnöllisen materiaalin laadusta ja mm raskauden pysyvyydestä. Keskenmenot liittyvätkin usein Munuaisten heikkouteen.

Epätasapainot edellä mainituissa energioissa saattavat aiheuttaa ongelmia naisen kuukautiskierrossa tai ilmetä gynekologisina ongelmina (kuten endometrioosi, myomat, kystat yms.), ja ovat tietysti vaikuttamassa hedelmällisyyteen. Ne olisikin hyvä hoidattaa kuntoon ennen suunniteltua raskautta.

Mikäli pari päätyy länsimaisiin hedelmöityshoitoihin, voidaan kehoa ja mieltä edelleen tukea akupunktiohoidoilla. IVF –hoidoissa naiselle annetaan munarakkuloiden kasvua stimuloivaa gonadotropiinihormonia. Munasolujen keräilyn jälkeen naisen elimistö on saattanut jäädä ylitilaan hormonien vaikutuksesta, mikä vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohdun seinämään. Akupunktiolla voidaankin tasapainottaa hormonien liiallista vaikutusta ennen alkion istutusta. Myös tämän jälkeen voidaan vahvistaa alkion pysymistä ja kasvamista kohdussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s